15 produktów, które mają nieoceniony wpływ na mózg

15-produktów-które-mają-nieoceniony-wpływ-na-mózg

W obecnych czasach, wśród półek w sklepie, mamy wielki wybór rozmaitej żywności. Pojawia się coraz więcej sztuczek marketingowych, które zachęcają do kupowania żywności poprawiającej pracę mózgu, produktów całkowicie naturalnych, beztłuszczowych lub bezglutenowych.

Czy możesz ich winić? Muszą zarabiać na utrzymywaniu i dostarczaniu swoich towarów konsumentom.

Ale czy to oznacza, że produkty spożywcze z tymi etykietami są po prostu zwykłymi produktami lub czy pokarmy wpływające pozytywnie na mózg (brain food) naprawdę istnieją?

Właśnie wtedy pojawiły się badania i udowodniono, że brain food (czyli pokarmy, które mają pozytywny wpływ na mózg) naprawdę istnieją.

W tym artykule znajdziesz 15 przykładów brain foods, które powinieneś jeść, aby zachować ostrość umysłu.

  1. Jagody

JagodyJeden z największych darów Matki Natury. Jagody są znane jako król przeciwutleniaczy i są używane do detoksykacji organizmu.

Nie ma wielu badań, które próbowałyby udowodnić związek między jagodami a poprawą funkcji mózgu. Ale jest jedno badanie składające się z 9 osób starszych. Odkryto, że spożywanie soku z jagód na co dzień przez 12 tygodni poprawiło funkcję pamięci.

Jeśli nie jest to wystarczająco rozsądne, aby uwzględnić jagody w diecie, należy przeczytać następujący artykuł na temat innych korzyści z jagód:

10 korzyści płynących ze spożywania jagód

Tak jak w przypadku każdego z wymienionych tutaj pokarmów mózgowych, tak samo jest w przypadku jagód: Spożywanie ich w ilości większej niż zalecana, może również powodować skutki uboczne.

Włączając do diety jagody, upewnij się, aby nie jeść ich więcej niż 120 gramów dziennie.

  1. Brokuły

Pierwsze warzywo z listy: brokuły. Możesz je przyrządzić na różnie sposoby: piekąc je, przygotowując na parze, blanszując lub szybko je smażąc (saute).

Istnieją dwa główne składniki odżywcze w brokułach, które sprawiają, że jest jednym z brain food na tej liście. Witamina K, która znajduje się również w mniejszych ilościach w jagodach, pomaga wzmocnić zdolności poznawcze. Cholina zaś poprawia pamięć.

W brokułach jest sześć razy więcej witaminy K niż w jagodach. Dodawaj trochę brokułów do każdego ciepłego dania, które spożywasz w ciągu dnia, a Twój mózg wiele na tym zyska .

  1. Orzechy włoskie

Orzechy włoskieOrzechy włoskie to najlepszy wybór spośród wszystkich orzechów, jeśli chodzi o poprawę funkcji poznawczych. Mają te same zalety co każde inne orzechy. Dodatkowo włoskie zawierają również pożądane kwasy tłuszczowe omega-3.

Oprócz poprawy zdrowia serca orzechy włoskie zapewniają również lepszą pamięć.

Spożywanie orzechów włoskich również pomaga spowolnić spadek zdolności umysłowych, dzięki witaminie E, która się w nich znajduje.

Następnym razem, gdy będziesz chciał coś przekąsić, kup torebkę nieprażonych i niesolonych orzechów włoskich. W przyszłości postaraj się wymienić w podobny sposób wszystkie niezdrowe przekąski.

  1. Zielona herbata

Niektórzy z nas piją kawę, a inni wolą herbatę. Nie musisz wybierać między jednym, a drugim, ponieważ obie pozycje znalazły się na naszej liście.

Zielona herbata zawiera nie tylko kofeinę, ale także L-teaninę, która zasadniczo obniża poziom stresu i lęku. Zwiększa również poziom wytwarzania dopaminy i fal alfa (działa relaksująco).

Niższe poziomy kofeiny w zielonej herbacie w porównaniu do kawy sprawiają, że jest to idealny napój sprzyjający funkcjonowaniu mózgu. Kofeina i L-teanina wykazują działanie synergiczne.

Udowodniono, że ludzie, którzy piją zieloną herbatę, mają bardziej stabilny poziom energii i większą wydajność w porównaniu do osób pijących kawę. Tak więc, jeśli szukasz brain foods, które poprawią Twoją produktywność: zielona herbata jest idealna.

  1. Pomarańcze

Pomarańcze są pięknym darem od Matki Natury, znanym z dużej ilości witaminy C. Jedna duża pomarańcza wystarcza, aby zaspokoić 100% dziennego spożycia witaminy C. Witamina C ma wiele zalet:

– zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca

– może pomóc w walce z wysokim ciśnieniem krwi

– zwiększa odporność poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek

Najważniejsze ze wszystkich: wysokie poziomy witaminy C wiążą się z poprawą pamięci i myślenia. Wykazano, że osoby cierpiące na demencję mają niski poziom witaminy C. Może to oznaczać, że poprzez spożywanie wystarczającej ilości witaminy C, będziesz w stanie zapobiec demencji.

  1. Awokado

AwokadoAwokado jest źródłem zdrowych jednonienasyconych tłuszczów. Uważa się, że tłuszcz jednonienasycony przyczynia się do zdrowego przepływu krwi, co z kolei oznacza zdrowy mózg.

Poza tym awokado obniża również ciśnienie krwi, co zapobiega spadkowi zdolności poznawczych.

Dodanie 1/4 lub 1/2 awokado dziennie powinno załatwić sprawę i pomóc mózgowi pracować jak superbohater.

  1. Olej kokosowy

Olej kokosowy pełni wiele funkcji i jest stosowany na wiele różnych sposobów. Niektórzy przygotowują kąpiele z jego dodatkiem, inni nakładają go na skórę, a także używa się go podczas gotowania. Aby uzyskać korzyści, wpływające na nasz mózg powinieneś go spożywać doustnie.

Udowodniono, że olej kokosowy wspomaga czynność mózgu u pacjentów z chorobą Alzheimera. Poprawia ogólnie pamięć oraz zdolności poznawcze.

  1. Szpinak

Jedno z badań wykazało, że osoby starsze, które spożywały jedną lub dwie porcje szpinaku codziennie, przez średnio 5 lat, miały te same zdolności poznawcze, co osoba o 11 lat młodsza, która nigdy nie spożywała szpinaku.

Wszystko dzięki witaminie K, która występuje w zielonych liściach, takich jak szpinak, jarmuż, kapusta galicyjska i sitowata.

Popeye wygląda imponująco z zewnątrz, a po codziennej dawce szpinaku zyska też wiele Twój mózg.

  1. Płatki owsiane

Jest powód, dla którego płatki owsiane są często używane podczas przyrządzania śniadań. Dzieje się tak dlatego, że zawiera wiele węglowodanów, które działają jak zastrzyk glukozy, który podwyższa poziom cukru we krwi.

Glukoza jest wysyłana natychmiast do mózgu, aby pomóc mu funkcjonować. W gruncie rzeczy oznacza to, że im wyższe stężenie glukozy we krwi, tym lepiej można się skupić i zapamiętywać różne informacje.

Jeśli cierpisz z powodu niskiego poziomu cukru we krwi rano i nie możesz funkcjonować bez dużego śniadania zaraz po przebudzeniu, owsianka będzie twoim najlepszym przyjacielem. Więcej o świetnych właściwościach płatków owsianych przeczytasz w naszym artykule o owsiance.

  1. Rodzynki

Dzieci często spożywają je jako zdrowe przekąski, ponieważ są słodkie. Ale czy wiesz, że rodzynki promują funkcjonowanie mózgu?

Rodzynki są najlepszym źródłem boru spośród wszystkich brain food. Badania wykazały, że poziom boru jest związany z koordynacją ręka-oko i pamięcią krótkotrwałą. Zwiększając poziom boru poprawiasz ten funkcje.

Poza tym rodzynki również: przyczyniają się do szybszego leczenia ran oraz zapobiegają niedoborowi witaminy D.

  1. Kawa

KawaJuż wcześniej wspomnieliśmy o korzyściach płynących z zielonej herbaty, ale to nie znaczy, że kawa nie może również mieć pozytywnego wpływu na funkcjonowanie mózgu.

W kawie jest coś, o czym większość ludzi nawet nie wie. Spożywanie kawy powoduje dostarczenie sporej ilość przeciwutleniaczy.

Te przeciwutleniacze chronią mózg przed śmiercią komórek, co z kolei chroni przed otępieniem i pokrewnymi chorobami.

Wspomnijmy również o tym, że kofeina może zapobiegać demencji i chorobie Alzheimera.

Nie musisz rezygnować z kawy, ale unikaj cukru i mleka. Spożywaj maksymalnie trzy dziennie, a wszystko powinno być w porządku.

  1. Migdały

Wcześniej poruszyliśmy temat orzechów włoskich, ale większość orzechów jest ogólnie dobra dla twojego zdrowia (o ile nie przesadzasz).

Migdały są najbardziej znane ze swojego potencjału zwiększania pamięci i opóźniania rozwoju choroby Alzheimera.

Jeśli codziennie zapominasz o różnych rzeczach, garść migdałów może Ci pomóc.

  1. Soczewica

Soczewica jest jednym z najlepszych źródeł białka wśród roślin strączkowych. Poza tym jest bogatym źródłem różnych niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, witamina B6 i kwas foliowy (witamina B9).

Poza tym, że tworzą wspaniałą kombinację z ryżem. Soczewica służy również naszemu mózgowi. Wszystkie niezbędne składniki odżywcze poprawiają funkcjonowanie mózgu na swój sposób:

  • Kwas foliowy (witamina B9) utrzymuje ostrość umysłu, gdy się starzejesz
  • Żelazo odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu poznawczym kobiet w ciąży
  • Cynk jest znany ze zwiększania zdolności pamięciowych.
  • Witamina B6 i tiamina zapewniają więcej energii i skupienia.

Jak widzisz; soczewica stanowi jeden z najlepszych pokarmów mózgowych na tej liście. Ale zależy to również od twoich preferencji, ponieważ niektórzy z was mogli nawet nigdy nie jeść soczewicy.

  1. Truskawki

Większość jagód i innych pokrewnych owoców, takich jak truskawki, mają korzystny wpływ na mózg. Pomagają one zapobiegać utracie pamięci związanej z wiekiem, a nawet spowalniają postępy choroby Alzheimera.

Inną rzeczą, która jest bardziej związana z truskawkami, jest ilość potasu. Potas wiąże się ze zwiększonym przepływem krwi, a zatem poprawia funkcje poznawcze.

Osiem truskawek dziennie powinno załatwić sprawę i zapewnić wiele korzyści.

  1. Czerwone wino

Czerwone winoOstatni, ale nie mniej istotny, może twój ulubiony napój alkoholowy: czerwone wino. Jeśli myślałeś, że musisz zrezygnować z napojów alkoholowych: nie miałeś racji.

Chociaż sam alkohol nie jest związany z żadną poprawą funkcjonowania mózgu; niektóre badania pokazują, że spożywanie wina przynosi korzyści.

Spośród wszystkich napojów alkoholowych najlepsze wyniki daje wino czerwone. Badania pokazują, że czerwone wino może spowolnić proces starzenia, a także może zmniejszyć ryzyko demencji.

Jeśli myślisz o piciu czerwonego wina, powinieneś wypijać maksymalnie 1 kieliszek czerwonego wina dziennie w przypadku kobiet i maksymalnie 2 kieliszki czerwonego wina dziennie w przypadku mężczyzn.

Podsumowanie

„Jesteś tym co jesz.”

Jedno z najstarszych powiedzeń wyraża wszystko, co musisz wiedzieć.

Każdy z pokarmów znajduje się na tej liście, ponieważ w pewien sposób poprawia funkcjonowanie mózgu.

Najważniejsze jest to, abyś uważnie przeczytał wszystko i wybierał składniki Twoich posiłków, które pozytywnie wpływają na Twój mózg.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *