Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego.

Coraz więcej mówi się o ogromnym wpływie tego co jemy na nasze zdrowie. Dobra dieta nie tylko pozwala nam utrzymać odpowiednią wagę, ale również dostarcza składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Nic więc dziwnego, że powinna być urozmaicona, ale również dostosowana do naszej kondycji zdrowotnej. Jeżeli zaczynamy chorować niektóre potrawy powinny być wykluczone, a zastąpione innymi. Podobnie jest po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Przyjrzyjmy się po co właściwe go potrzebujemy i jak dostosować swoje posiłki, jeżeli z jakichś przyczyn musieliśmy się go pozbyć.

Pęcherzyk żółciowy- co to?

Pęcherzyk żółciowy to niewielki organ leżący po prawej stronie jamy brzusznej, pod wątrobą. Jego zadaniem jest magazynowanie żółci produkowanej przez wątrobę. Żółć jest niezbędna w procesie trawienia i jeżeli w danym momencie nie jest potrzebna organizm przechowuje ją właśnie w pęcherzyku żółciowym. Znaczenie żółci jest bardzo duże. Przede wszystkim umożliwia trawienie tłuszczy, dzięki niej usuwany jest z organizmu nadmiar cholesterolu, kwasów żółciowych, metabolitów leków i toksyn. Staje się również możliwe wchłanianie witamin A, D, E, K. Poza tym zmienia pH w jelitach, dzięki czemu proces trawienia jest znacznie łatwiejszy.

Z jakiego powodu należy usunąć pęcherzyk żółciowy?

Cholecystektomia w języku medycznym oznacza właśnie usunięcie pęcherzyka żółciowego. Najczęstszą przyczyną jest wystąpienie kamicy żółciowej, czyli obecność złogów żółciowych, które przybierają postać kamieni, dlatego tak też się potocznie nazywają. Powstawanie takich złogów ma swoją przyczynę w nieprawidłowej diecie, cukrzycy, chorobach tarczycy, wątroby, nadużywaniu niektórych leków.  W Polsce jest to problem bardzo popularny, a statystyki mówią, że kobiety chorują częściej. Przy zaawansowanej kamicy dolegliwości bólowe są bardzo duże, poza tym istnieje niebezpieczeństwo wystąpienia innych chorób układu żółciowego, dlatego często lekarz podejmuje decyzję o usunięcia chorego narządu. Najczęściej jest to wykonywane metoda laparoskopową. Po zabiegu organizm musi zaadoptować się do nowej sytuacji, dlatego początkowo mogą występować nudności, zaparcia lub biegunki, dolegliwości bólowe, wzdęcia. Z tego właśnie powodu niezmiernie ważne jest wdrożenie właściwej diety od samego początku.

Co jeść po zabiegu cholecystektomii?

Najważniejszą zasadą w diecie po cholecystektomii jest ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Najlepiej jeść lekkostrawnie, w niewielkich ilościach, a stosunkowo często. Ilość posiłków w ciągu dnia powinna wynosić od czterech do sześciu. Ważne, żeby wyeliminować produkty wzdymające, ostre, ciężkostrawne. Początkowo zaleca się unikanie błonnika oraz wysoce przetworzonych potraw. Niewskazane są również kawa, ciemna herbata, alkohol i papierosy. Najlepszym źródłem tłuszczy w tym przypadku są oleje roślinne, nabiał chudy albo półtłusty i siemię lniane. Wyeliminowanie smażenia w głębokim tłuszczu jest niezbędne, więc warto przyzwyczaić się do przygotowywania posiłków na parze, grillowanych, gotowanych lub duszonych. Z czasem można zacząć rozszerzać dietę, ale powoli, sprawdzając tolerancję na ból i inne niepożądane objawy. Najważniejsze, żeby wprowadzać nowe produkty pojedynczo i w odstępach czasowych, da nam to szansę na zaobserwowanie co jesteśmy w stanie tolerować, a po czym pojawi się uciążliwa kolka.

Podsumowanie

Jeżeli chcemy dobrze funkcjonować po usunięciu pęcherzyka żółciowego warto pamiętać o właściwej diecie. Jest to niezmiernie ważne nie tylko dla naszego zdrowia, ale również komfortu. Dolegliwości bólowe potrafią być naprawdę dokuczliwe po zjedzeniu niewłaściwego produktu. Z tego powodu warto zadbać o swój organizm i dostarczać mu produktów, dzięki którym będziemy czuli się dobrze, a jednocześnie dostarczymy wszystkich niezbędnych składników.