Jak zrobić masło z mleka krowiego

Jak zrobić masło z mleka krowiego

W dzisiejszych czasach półki sklepowe są pełne różnego rodzaju artykułów spożywczych. Możemy wejść do supermarketu i przebierać wśród wielu odmian, rodzajów i wariantów tego samego produktu. Dla przykładu masła są produkowane przez wiele firm, które stosują różną recepturę, dodają odmienne dodatki i sprzedają masło za konkurencyjną cenę. Dzięki temu możemy wybrać takie, które w pełni odpowiada naszym oczekiwaniom i potrzebom. Jednak dobrą alternatywą jest również samodzielne wytworzenie masła. Sprawdź jak zrobić masło z mleka krowiego.

Poznaj tajemnicę dobrego masła!

Podstawowym składnikiem masła jest oczywiście mleko. Ma ono wpływ na ostateczny smak masła, ważne jest więc, aby miało ono jak najlepszą jakość. Nie warto więc wybierać tutaj mleka czy śmietany, które można kupić w sklepach. O wiele bardziej korzystne jest postawienie na tradycję i przygotowanie masła z mleka prosto od krowy. Aby uzyskać niezbędną do wykonania masła śmietankę trzeba pozostawić tłuste mleko na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Powinno tak czekać aż do czasu, gdy na jego powierzchni pojawi się charakterystyczna śmietanka. Powstałą śmietanę trzeba zebrać, bowiem przyda się ona do zrobienia masła.

Jak przygotować masło?

Oczywiście jest kilka sposobów, których zastosowanie pozwala przygotować masło. Pewnie każda gospodyni posiada charakterystyczną dla siebie sprawdzoną metodę wytwarzania masła. Masło można przygotować na przykład poprzez włożenie zebranej z mleka śmietanki do słoika. Najlepiej, aby w słoiku pozostało jeszcze trochę wolnego miejsca, a sam słoik można podgrzać przed wlaniem do niego śmietanki. Dzięki temu proces powstawania masła zostanie przyśpieszony, a polega on na energicznym wstrząsaniu słoikiem. Trzeba to robić aż do utworzenia się kuli masła.

W międzyczasie trzeba pamiętać o ugniataniu masła, płukaniu go oraz zlewaniu maślanki, która może zakwasić powstałe masło. Inna metoda przygotowywania domowego masła polega na ubiciu śmietany za pomocą robota kuchennego. Ubijanie śmietany powinno trwać kilka minut – do momentu aż śmietana zamieni się w twardą bryłę masła i płynną maślankę. Również w tym przypadku niezbędne jest wylanie nagromadzonej maślanki oraz przepłukanie masła wodą. Powstały kawałek masła można na chwilę włożyć do folii aluminiowej i schłodzić.

Później trzeba umieścić masło w małym pojemniczku i przechowywać w lodówce. Istnieje również możliwość swego rodzaju doprawienia masła. Aby nadać mu smak trzeba dodać do śmietanki odrobinę soli. Jeśli zależy nam na wytworzeniu masła smakowego można dodać przyprawy i zioła takie jak koperek, szczypiorek lub pietruszkę.

To nic trudnego!

Jak widać samodzielne przygotowanie masła w domu nie jest wcale skomplikowane. Jeśli tylko dysponuje się odpowiednimi składnikami i chwilą wolnego czasu warto podjąć tego rodzaju działanie. Efekty będą zdumiewające, a satysfakcja z przygotowanego własnymi rękami masła jest naprawdę duża. Dzięki temu można spożywać pachnące i zdrowe masło pozbawione szkodliwych dodatków i konserwantów, które często są dodawane do kostek masła sprzedawanych w sklepach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *